ZNKR seitei jodo

Japanin Kendoliiton alaisuudessa harjoiteltava nykyaikainen budolaji jodo perustuu vanhan perinteisen taistelukoulukunnan, Shindo Muso ryu’n, jo-opetukseen. Tässä mielessä jodo poikkeaa ZNKR iaidosta, joka on kehitetty useamman iai-koulukunnan pohjalta. Seitei jodo’n historian voidaan sanoa olevan yhtä kuin Shindo Muso ryu’n historia.

1600-luvulla Muso Gonnosuke -niminen samurai hävisi ottelussa legendaariselle miekkamiehelle Miyamoto Musashille. Muso käytti aseenaan bo’ta, miehenmittaista sauvaa ja Musashi kahta miekkaa. Tappionsa jälkeen Muso vetäytyi temppeliin Kyushulle Homan-zan vuorelle, jossa hänen kerrotaan saaneen jumalaisen näyn. Näyn innoittamana hän lyhensi ja ohensi bo’ta kehittäen näin jo’n.

Jo tarkoittaa keppiä. Materiaalina käytetään yleensä tammea. Useimmissa koulukunnissa jo’n pituus määräytyy käyttäjänsä mukaan, mutta nykyään sen mitoiksi on vakiintunut n. 128 cm pituus ja n. 2,4 cm paksuus. Alkujaan Muso loi kepille viisi tekniikkaa. Vuosien myötä tekniikoita on kehitetty lisää ja näiden perustalle syntyi Shinto Muso ryu jojutsu, kepin taito. Muso Gonnosuke siirtyi sittemmin Fukuokaan, Kuroda Nagamasan palvelukseen ja hänen kehittämänsä jojutsu eli Kuroda-klaanin yksityisenä taistelumuotona aina 1930-luvulle asti.

Shimizu Takaji (1876-1978) oli kotoisin Kuroda-klaanin muinaisilta mailta Fukuokasta. Hän oli Shinto Muso ryun 25. päämestari. 1920-30-lukujen vaihteessa Japanin poliisivoimat kiinnostuivat jo-tekniikoiden soveltamisesta pampputekniikoiksi. Shimizun yhteistyö korkea-arvoisten kendo-opettajien kanssa alkoi tuolloin. Vuonna 1940 hän muutti koulukunnan nimessä jojutsun jodoksi, kepin tieksi. Sodan jälkeisen miehityshallinnon taistelutaitoja koskeva kielto ei ulottunut poliisien harjoittelemaan jodoon ja monet kendo-opettajat harjoittelivat jo’lla noina vuosina. 1960-luvulla Shimizu laati yksinkertaistetun 12 kataa ja niihin valmistavat yksilö- ja pariharjoitukset sisältävän ohjelman Zen Nihon Kendo Renmei’lle eli Japanin Kendoliitolle. ZNKR jodo hyväksyttiin liiton lajivalikoimaan 1969 ja esiteltiin yleisölle samassa näytöksessä kuin ZNKR iaido.

ZNKR seitei jodon harjoittelemisesta

Jodoa harjoitellaan Shimizu Takajin kehittämien perustekniikkaharjoitusten avulla. Perustekniikkaharjoituksia ovat 12 yksilöharjoitusta (Kihon Tandoku) ja 12 parin kanssa tehtävää harjoitusta (Kihon Sotai). Pariharjoituksissa shidachi käyttää jo’ta ja uchidachi bokkenia eli puumiekkaa. Tekniikoiden hallitseminen valmistaa jodokaa pareittain tehtäviin 12:een seitei kataan (ennalta sovittuun liikesarjaan). Katat ovat jodossa voimakkaita ja monivaiheisia. Jodossa ei käytetä suojuksia eikä siinä ole vapaaottelua kuten kendossa. Jodon harjoittelussa on tärkeää liikkeitten tiukka kontrolli ja hallittu kontakti. Jo’n taisteluetäisyys on miekkaa pitempi ja joustavampi. Etäisyyttä ja lyöntipäätä voidaan vaihdella nopeasti ja monipuolisesti. Kepin molempia päitä voidaan käyttää sekä pistämiseen että iskemiseen. Jodon harjoittelu ei vaadi suurta taloudellista panosta ja se sopii kaiken ikäisille taistelutaidoista kiinnostuneille.

Jodon aloittaminen

Jodon opiskelun voi aloittaa koska tahansa ja harjoittelun virstanpylväinä suoritetaan vyöarvoja (kyu/dan -järjestelmä). Lajin harjoituksia seurallamme on kolme kertaa viikossa. Katso seuran sivulta voimassa oleva harjoitusaikataulu. Ohjaajina toimivat Joonas Pihlaja (5. dan) ja Tea Pihlaja (5. dan).

Perusopetusmaksu sisältää jodon perusteiden opetuksen, seuran ja Kendoliiton (FKA) jäsenmaksut sekä lisenssivakuutuksen kuluvalle vuodelle. Opetus on suunnattu 14 vuotta täyttäneille, mutta nuoremmatkin voivat soveltua jodon harjoittelijoiksi mikäli kärsivällisyys ja käsien pituus riittävät jo’n käsittelyyn. Yläikärajaa ei ole. Varusteiksi riittävät alussa verryttelyhousut ja t-paita. Harjoittelemme avojaloin. Jo’n (kepin) saa harjoituksiin lainaksi seuralta. Harrastusta jatkettaessa hankittavaksi tulee tummansininen takki ja hakama (japanilaiset leveälahkeiset housut) sekä jo (keppi) ja bokken (puinen miekka). Kurssin vetäjät neuvovat harjoitusvälineiden hankinnassa kurssin aikana.

Lisätietoja:

jodo (miuku) kkti.fi

Katso jodo.fi — Löydät sieltä tietoa jodon tapahtumista (leirit) sekä seuran tapahtumista facebookissa: Helsingin Kendoseura Ki-Ken-Tai-Icchi Ry
Lajin harrastamisesta: Jodo Wikipediassa

.