Tankendo

Tankendoa ei vielä harjoitella vakituisesti Suomessa. Laji esiteltiin Suomessa ensikertaa maaliskuussa 2008 Kon-nimisen opettajan vieraillessa maassamme vanhan Suomen-ystävän Takeda-sensein mukana. Samassa yhteydessä lajia esiteltiin myös Virossa ja Latviassa.

 

Tankendon historia

Samurait kantoivat kahta miekkaa. Niistä lyhyempää kutsuttiin wakizashiksi tai kodachiksi.

Tankendo on budo-laji, joka perustuu lyhyen miekan (kodachin) tekniikoihin ja henkeen. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen erityisesti Toyaman sotilaskoulussa tutkittiin lyhyen miekan tekniikoita ja käyttöä. Nykyisen muotonsa tankendon katsotaan saaneen vuonna 1921, jolloin lajin tekniikat koottiin kata-sarjaksi.

Japanilaisessa miekkailuperinteessä lyhyenmiekan käyttöön ovat merkittävästi vaikuttaneet tunnetun Chujo-ryu koulukunnan kodachi-tekniikat, erityisessä asemassa ovat siihen liittyvän Toda-ryun kodachi-tekniikat. Moderniin budoon ovat jääneet jäljelle myös vuonna 1912 koottujen Japanin Kendoliiton katojen kolme kodachi-kataa.

Japanin Jukendo- eli Pistintaisteluliitto (Zen Nihon Jukendo Renmei) otti tankendon ohjelmaansa vuonna 1978. Jukendo-liitto alkoi opettaa ja levittää tankendoa, samalla sille luotiin taso- eli dan-järjestelmä. Shogo-arvot renshi, kyoshi ja hanshi otettiin käyttöön vuonna 1982.

Tankendo on paljon velkaa jukendolle, joka on sitä suurempi ja tunnetumpi laji. Tankendon erityinen luonne on johtanut siihen, että se tänä päivänä tunnetaan entistä paremmin itsenäisenä jukendosta riippumattomana lajina vaikka sitä edelleen harjoitellaan Jukendo-liiton alaisuudessa. Harjoittelultaan tankendo muistuttaa paljolti kendoa.

.